/news/newsItem/media/medium[active='1'][type="1"]

De tuin klaar voor de winter

Uw tuin is natuurlijk in principe altijd “winterklaar” want het is tenslotte een stukje natuur en de vrije natuur wordt ook niet winterklaar gemaakt. U kunt de planten, uw gazon en de moestuin wel een handje helpen de winter te overleven.

De tuin en gazon

Hark de bladeren van de paden en het terras en veeg ze in de borders en de moestuin. Ze kunnen zo als isolatie tegen de kou fungeren en worden in de loop van de winter netjes omgezet in humus. Scherm het blad van planten die niet tegen vorst kunnen af met plastic of met jute en stro en droog blad. U kunt eenjarige planten uit de grond trekken want de stengels worden vies en papperig als ze bevriezen. Op de vrijgekomen plaatsen kunt u voorjaarsbollen planten. Geef omhooggroeiende planten steun zodat de stengels niet breken onder het gewicht van sneeuw  of door een stevige windvlaag.

Maak de grond los door omspitten (vooral kleigrond), dit zorgt ervoor dat de bodem niet ''dicht'' slaat. Als u er dan een laagje compost overheen strooit hoeft dat niet ingewerkt te worden, dat gebeurt vanzelf geleidelijk aan in de winter.

U kunt ook het beste alles wat niet vorstbestenig is in de tuin opruimen. Terracotta potten en bakken kunt u beter binnenhalen, of in plastic wikkelen. Zet gieters en potten die buiten blijven ondersteboven, dan kan er geen water in blijven staan dat kan bevriezen.

Het gazon kunt u begin november nog een laatste keer maaien. Hark alle gevallen bladeren ervan af. Geef het gras de laatste mestbeurt van dit jaar. Door nog een laatste voeding heeft u ook in de winter een groen gazon en bovendien zorgt deze mestbeurt ervoor dat het gazon een goede doorstart kan maken in het voorjaar. Strooi na de laatste maaibeurt kalk op het gazon om de zuurgraad van de grond te verminderen. Hierdoor voorkomt u mosvorming en de kalk zorgt voor een betere belughting van de wortels.

Kalk strooien voorkomt de vorming van mos en zorgt voor een betere beluchting van de wortels. Het najaar is het moment om je gazon te voorzien van kalk. Door het kalk neemt de zuurtegraad van de grond af.

Geschikte producten

Uit deze categorie