/news/newsItem/media/medium[active='1'][type="1"]

Hoe voorkom je groene aanslag?

Groene aanslag verwijderen is vaak een intensieve klus, vooral als meerdere oppervlakten last hebben van groene aanslag. Groene aanslag kan in principe allerlei oppervlakten ontstaan zoals muren, steigers, daken, tuinmeubelen, vlonders en terrassen. Het verwijderen van groene aanslag is een klus dat vaak als eerste klus voor het voorjaar gepland staat. Maar is er ook een mogelijkheid om deze klus te schrappen, oftewel is groene aanslag te voorkomen? Wij delen graag onze tips met jou om groene aanslag en mossen te voorkomen.

Hoe ontstaat groene aanslag?

Om te weten hoe we groene aanslag kunnen voorkomen dienen we ons eerst te verdiepen in hoe groene aanslag ontstaat. Groene aanslag is eigenlijk een onkruid en ontstaat uit mossen en algen die graag groeien op vochtige, donkere plekken. In de herfst en in de winter valt relatief meer neerslag en is er minder zonlicht. Regen dat bijvoorbeeld op je terras is gevallen droogt minder snel op, waardoor de tegels langer vochtig blijven. 

Tips om groene aanslag te voorkomen

Helaas is het voorkomen van groene aanslag in Nederland niet 100% te voorkomen. Gelukkig zijn er wel diverse maatregelen die je kunt nemen om de groei van groene aanslag terug te dringen.

Goede afwatering

De beste tip die we kunnen geven is zorgen dat de afwatering in je tuin goed geregeld is. Zoals hierboven te lezen groeit groene aanlag op vochtige plekken. Door te zorgen dat er geen water bijvoorbeeld op je terras blijft liggen, helpt dit groene aanslag te voorkomen. Dit kan door je terras af te laten lopen of door een drainagesysteem aan te leggen. Check ook regelmatig of regenpijpen en dakgoten niet lekken, waardoor er plasvorming kan ontstaan.

Vegen

Door regelmatig je terras of stoep te vegen voorkom je hardnekkige groene aanslag. Mos en onkruid krijgen namelijk minder kans om te groeien. Tip: ‘scrub’ je terras of paden door voegzand te strooien en dit vervolgens uit te vegen.

Meubelhoezen

Tuinmeubelen kun je beschermen tegen groene aanslag en weersinvloeden door meubelhoezen te gebruiken. Er is voor ieder formaat tuinmeubel wel een hoes te vinden. Let er op of de hoes UV bestendig is, deze hoezen hebben vaak een langere gebruiksduur. Je kunt tuinmeubelen natuurlijk ook binnen zetten. Mocht je geen ruimte hebben en losse meubelhoezen te kostbaar zijn, kies er dan voor om alle meubels bij elkaar te zetten en af te dekken met één groot tuinzeil. Zorg dat dit tuinzeil goed vast zit en check regelmatig of het tuinzeil nog alle meubels beschermd. 

Tips bij het aanleggen van een terras

Bij het aanleggen van een terras is het slim om rekening te houden met het voorkomen van groene aanslag. Let op:

  • De standplaats van je terras. Kies er voor om je terras te plaatsen op de meest zonnige plek in je tuin. Daar is de kans op groene aanslag het kleinst.
  • Grote van het terras. Overal waar tegels liggen kan groene aanslag komen. Door het terras niet té groot te maken, heb je minder last van groene aanslag.
  • Grote van tegels. Kies voor grote tegels, dan heb je minder voegen waar onkruid en mos zich kunnen nestelen.
  • Materiaal van tegels. Sommige tegels zijn door het materiaal waarmee ze gemaakt zijn, minder vatbaar voor groene aanslag. Zo hebben keramische tegels minder last van groene aanslag. Als er wel groene aanslag ontstaat op deze tegel trekt het vocht of vuil er niet in. Hierdoor is de tegel gemakkelijk schoon te maken. Betontegels daarentegen zijn juist vatbaarder voor groene aanslag.

Geschikte producten

Uit deze categorie