/news/newsItem/media/medium[active='1'][type="1"]
Eenjarig onkruid

Kleine Veldkers

Al vroeg in het jaar komen de witte bloemen van de kleine veldkers tevoorschijn. De kleine veldkers (Cardamine hirsuta) vinden we vaak terug in (moes)tuinen, plantsoenen en duinen. Ook al is het een eetbare plant, de plant is niet altijd gewild in de tuin.

Wat is kleine veldkers?

De kleine veldkers is nauwe familie van de pinksterbloem, maar blijft wel klein in vergelijking met een pinksterbloem. Het is een eenjarige plant uit de kruisbloemenfamilie. De plant word 7-30 cm hoog en zijn meestal groen van kleur, maar kunnen ook een paarse kleur hebben.
De kleine veldkers groeien op open, wat vochtige tot droge zandgrond. Denk hierbij aan bewerkte akkers, wegbermen, dijkvoeten en (moes)tuinen.

Kenmerkend aan de kleine veldkers is dat het laat in het jaar kiemt, namelijk in de herfst. Het vormt dan een kleine rozet die overwintert en welke in het voorjaar (februari tot juni) bloeit.

Ook opvallend aan de kleine veldkers zijn de talrijke springzaden. Tijdens het rijpen komen de hauwen (de uitstekende langwerpige vruchten) onder spanning te staan. Wanneer de hauw rijp is, springt het open en kunnen de zaden wel tot 1 meter ver springen. Hierdoor kan dit onkruid zich snel vermenigvuldigen. 

Kleine veldkers bestrijden

Kleine veldkers verspreidt zichzelf makkelijk, maar is een onkruid dat goed handmatig verwijderd kan worden. Dit kun je het beste zo snel mogelijk doen om te voorkomen dat de plant de zaadjes verspreidt. Mocht je kleine veldkers in je tuin hebben, dan kan je het gebruiken in de keuken. Deze plant is namelijk eetbaar en heeft een pittige, radijsachtige smaak. Het is ook nog eens rijk aan vitamine C.

Heb je toch veel last van de kleine veldkers in je tuin en wil je er snel en effectief van af? Dan kan je ook gebruik maken van de concentraten van ROUNDUP®. De ROUNDUP® Snel Onkruidvrij Concentraat en ROUNDUP® Natuurlijk Onkruidvrij Concentraat zijn op basis van werkzame stoffen die eenjarige onkruiden zoals kleine veldkers bestrijden. Deze middelen zijn toe te passen in sierbeplanting, bestrating en onverharde terreinen. In de moestuin kun je dit gebruiken vóór de opkomst van het gewas.
 

Geschikte producten

Uit deze categorie