/news/newsItem/media/medium[active='1'][type="1"]
Eenjarig onkruid

Klein Kruiskruid

Het lijkt wel een paardenbloem, maar dat is deze plant niet. Klein Kruiskruid (Senecio vulgaris) is een eenjarige plant die bijna het hele jaar door kiemt, groeit, bloeit en zaden vormt. Naast deze korte levenscyclus is klein kruiskruid een zelfbestuiver waardoor het al snel in jouw hele tuin voor kan komen. Hoe je dit onkruid kan voorkomen en bestrijden lees je hieronder.

Wat is klein kruiskruid?

Klein kruiskruid lijkt op een grotere versie van de paardenbloem. De plant is kruidachtig en wordt maximaal een halve meter hoog, maar is vaak rond 10 tot 20 centimeter hoog. Het hele jaar door bloeit deze plant met gele bloemen. In 6 weken tijd heeft klein kruiskruid rijpe zaden. Daarnaast heeft elke plant gemiddeld meer dan 1000 zaden. Deze zaden worden door insecten verspreid. Maar klein kruiskruid kan ook door zelfbestuiving zichzelf verspreiden. Door de wind wordt het vruchtpluis gemakkelijk verspreid en kan het al gauw op andere plekken in jouw tuin tevoorschijn komen.

Klein kruiskruid komt voor in (moes)tuinen en akkers, maar ook tussen bestrating, verharde terreinen of op sterk verweerde muren. Het kan schadelijke ziekten zoals verwelkingsziekte overdragen aan moestuin- en sierplanten. Ook is klein kruiskruid geliefd bij bijvoorbeeld bladluizen.

Klein kruiskruid bestrijden

Om de schade van klein kruiskruid te beperken kun je het onkruid handmatig verwijderen. Belangrijk hierbij is om dit te doen voordat de plant in bloei staat. Zo voorkom je dat de plant zich kan verspreiden.

Ook klein kruiskruid in het gazon kan het beste handmatig verwijderd worden. Door het gazon te bemesten en goed te onderhouden beperk je de kans op onkruid.

Een andere manier om klein kruiskruid te bestrijden is met ROUNDUP® Snel Onkruidvrij Concentraat of ROUNDUP® Natuurlijk Onkruidvrij Concentraat. Deze concentraten zijn op basis van werkzame stoffen die eenjarige onkruiden zoals klein kruiskruid bestrijden. Deze middelen zijn toe te passen in sierbeplanting, bestrating en onverharde terreinen. In de moestuin kun je dit gebruiken vóór de opkomst van het gewas.
 

Geschikte producten

Uit deze categorie