/news/newsItem/media/medium[active='1'][type="1"]
Eenjarig onkruid

Melganzevoet

Melganzevoet (Chenopodium album), ook wel witte ganzevoet genoemd, is een kruid die erg snel kan ontwikkelen waardoor het al snel beschouwd wordt als onkruid. De plant woekert snel en kan een probleem vormen voor andere planten in je tuin of moestuin. Het trekt bladluizen aan en bovendien veroorzaakt de bloei van melganzenvoet hooikoorts. Gelukkig zijn er manieren en middelen om van dit onkruid af te komen.

Wat is melganzevoet?

De Melganzevoet is een plantensoort die behoort tot de Amarantenfamilie. Vroeger werden de zaden van melganzenvoet vermalen tot meel en werd het gebruikt in voedsel. Toch wordt het nu vaak gezien als onkruid, omdat:

  • De wortels van melganzevoet concurreren met de wortels van andere planten in je tuin. Hierdoor kunnen de andere planten een deel van hun water en voedingsstoffen verliezen. Dit kan op akkers zorgen voor een lagere opbrengst. Hetzelfde geldt voor de moestuin.
  • Melganzevoet verspreidt zich razendsnel en de zaden bekend staan om hun lange kiemkracht.
  • De bloei van melganzevoet veroorzaakt hooikoorts.
  • Melganzevoet trekt bladluizen aan (maar ook lieveheersbeestjes, die aangetrokken worden door al dat voedsel).

Opvallend aan de melganzevoet is dat ze groeien op net aangebrachte open stukken grond of pas bewerkte grond, zoals de moestuin. Door de snelle ontwikkeling is het stuk grond gauw bedekt met deze lichtgroene tot grijsgroene planten. De plant kan 15-150 cm hoog worden. 

Een ander kenmerk van de melganzevoet is de vorm van de bladeren. Deze lijken op ganzenvoeten waar het dan ook de naam aan te danken heeft. Daarnaast hebben de balderen een melige groene kleur aan de onderkant welke zijn voorzien van kristalachtige structuren.

Melganzevoet is een eenjarig onkruid die zich verspreidt via de zaden. In één seizoen kan deze plant de cyclus van zaad tot zaad voltooien. De bloeitijd van de melganzevoet is van juli tot de herfst.

Melganzevoet bestrijden

Als er in jouw (moes)tuin melganzevoet voorkomt en dat niet wenselijk is, dan wil je hier snel wat aan doen voordat het door de hele tuin is verspreidt. Hoe kun je het melganzevoet bestrijden en voorkomen? 

Melganzevoet kan handmatig verwijdert worden door het onkruid te wieden of te schoffelen voordat de plant bloeit en de zaden zich kunnen verspreiden. Doe dit dus vóór juli.

Een andere manier om melganzevoet te bestrijden is met ROUNDUP® Snel Onkruidvrij Concentraat of ROUNDUP® Natuurlijk Onkruidvrij Concentraat. Deze concentraten zijn op basis van werkzame stoffen die eenjarige onkruiden zoals melganzevoet bestrijden. Deze middelen zijn toe te passen in sierbeplanting, bestrating en onverharde terreinen. In de moestuin kun je dit gebruiken vóór de opkomst van het gewas.
 

Geschikte producten

Uit deze categorie