/news/newsItem/media/medium[active='1'][type="1"]

Mulch: een natuurlijke manier om onkruid te bestrijden

Onkruid is een veelvoorkomend probleem in de tuin. Het kan een hele klus zijn om onkruid volledig te verwijderen uit je tuin. Vooral als het onkruid in je border tussen de planten zit, je wilt natuurlijk niet je planten beschadigen. Gelukkig kun je onkruid makkelijk voorkomen met een laagje mulch. In dit artikel vertellen we je hier alles over.

Wat is mulch?

Mulch is een laag organisch materiaal dat op de grond wordt aangebracht. Het kan bestaan uit verschillende natuurlijke materialen, zoals houtsnippers of cacaodoppen. Mulch heeft verschillende voordelen, waaronder:

 • Het helpt om de bodemvochtigheid te reguleren.
 • Het voorkomt dat onkruidkiemen ontkiemen.
 • Het helpt om de bodemtemperatuur te reguleren.
 • Het biedt bescherming aan de wortels van planten, bijv. tegen vorst.

Hoe werkt mulch tegen onkruid?

Mulch voorkomt dat onkruidkiemen ontkiemen door het licht te blokkeren. De meeste onkruidkiemen hebben zonlicht nodig om te groeien. Zonder zonlicht zullen ze niet kunnen ontkiemen en zullen ze uiteindelijk afsterven. Onkruid dat alsnog ontkiemt tussen mulch is vaak zwakker en gemakkelijker te verwijderen met de hand.

Soorten mulch

Er zijn veel verschillende soorten mulch die je kunt gebruiken om onkruid te bestrijden. Enkele populaire opties zijn:

 • Houtsnippers
 • Bladeren
 • Stro
 • Cacaodoppen

Hoe mulch aan te brengen

Mulch aanbrengen is een eenvoudig proces. Volg deze stappen:

 1. Verwijder eventuele bestaande onkruidplanten.
 2. Maak de grond los met een cultivator of een vork.
 3. Verdeel de mulch gelijkmatig over het gebied.
 4. Druk de mulch lichtjes aan.

Wanneer mulch aan te brengen

Je kunt mulch het hele jaar door aanbrengen, maar het beste is om het in het voorjaar of najaar te doen. In het voorjaar helpt mulch om de bodemtemperatuur te reguleren en het voorkomt dat onkruidkiemen ontkiemen. In het najaar helpt mulch om de bodemvochtigheid te reguleren en het biedt bescherming aan de wortels van planten tijdens de winter.

Heb je op dit moment al last van onkruid?

Groeit er flink wat onkruid in jouw tuin, op jouw oprit of terras? Is handmatig verwijderen geen oplossing meer? Verwijder onkruid natuurlijk en effectief met onze ROUNDUP® Onkruidvrij producten. Onze nieuwe producten werken snel en effectief en zonder glyfosaat. Onze concentraten hebben tevens een werking tegen mos.

Lees ook: Voorkom onkruid met bodembedekkers

Geschikte producten

Uit deze categorie