/news/newsItem/media/medium[active='1'][type="1"]
Eenjarig onkruid

Brandnetel

Brandnetel is een plant die we liever niet in onze tuin hebben. Sterker nog, het is een plant waar je liever niet mee aanraking komt. De haartjes op de brandnetel zorgen voor vervelende jeuk. Hieronder lees je meer over hoe je brandnetel in je tuin kan bestrijden.

Wat is brandnetel?

Brandnetel komt in Nederland in twee soorten voor, namelijk de kleine brandnetel en de grote brandnetel. De kleine brandnetel is een eenjarig onkruid dat zich verspreidt door uitzaaien. Deze plant kan tot een halve meter hoog worden en heeft een penwortel. De bladeren zijn dun en diep ingezaagd.

Daarentegen is de grote brandnetel een meerjarig onkruid. De grote brandnetel kan wel tot 2,5 meter hoog worden en heeft gezaagde bladeren. Net als de kleine brandnetel verspreidt dit onkruid zich door uitzaaien, maar ook via worteluitlopers. Het wortelgestel van de grote brandnetel vermeerdert zich ondergronds. Voor je het weet heeft het onkruid jouw hele tuin overwoekert.

Brandnetel bestrijden

Wat kun je doen om brandnetel voorgoed uit je tuin te krijgen? Jonge brandnetels kan je eenvoudig schoffelen. Doe dit regelmatig wanneer nieuwe brandnetels tevoorschijn komen. Het beste kun je dit doen bij droog weer, omdat brandnetels dan minder snel terug groeien. Volwassen brandnetelplanten zijn hardnekkiger, maar kun je met de hand uit de grond trekken. Draag hierbij handschoenen en zorg ervoor dat je de gehele wortel verwijdert.

Blijven brandnetels terugkomen in je tuin? Ga dan te werk met de onkruidverdelgers zonder glyfosaat van ROUNDUP®. Ga voor de kant en klare sprays waarmee je snel van het onkruid af, je ziet namelijk binnen 1 uur al zichtbaar resultaat. Of kies een concentraat zonder glyfosaat van ROUNDUP®. Deze moet je aanmaken met water in een drukspuit waarmee je het onkruid kan verdelgen. Let wel op: de concentraten zijn geschikt voor enkel de eenjarige onkruiden zoals de kleine brandnetel.

Geschikte producten

Uit deze categorie