/news/newsItem/media/medium[active='1'][type="1"]
Eenjarig onkruid

Straatgras

Één van de meest voorkomende grassoorten is straatgras (Poa annua). Het is een voorbeeld van een grassoort die we vaak beschouwen als onkruid waar we vanaf willen. Door de naam verwacht je dat het alleen groeit tussen de bestrating, maar straatgras komt ook voor in het gazon, perken of borders. Twijfel je of jouw tuin last heeft van dit onkruidgras? Hieronder lees je meer over straatgras en hoe je dit kunt voorkomen en bestrijden.

Wat is straatgras?

Straatgras is bijna over de hele wereld te vinden. In Nederland zien we straatgras terug in weides en bermen, maar ook in gazons of op sportvelden en golfbanen. Straatgras is te herkennen aan de opvallende lichtgroene/bleekgroene kleur dat afwijkt van de andere grassoorten. Het blad is volledig glad, het heeft geen haartjes en is dof aan de achterzijde. Straatgras bloeit het hele jaar door waardoor er altijd aan het uiteinde van de grasspriet een witte zaadpluim te zien is.

Daarnaast heeft straatgras een ondiepe beworteling. Het gevolg hiervan is dat het gras snel uit de grond gelopen, getrapt of geslagen wordt. Dit kan kale plekken opleveren in het gazon, de sportvelden of golfbanen.

Oorspronkelijk is straatgras een eenjarige grassoort, maar er zijn inmiddels ook gevallen van tweejarige of soms meerjarige soorten. Het is een laagblijvende grassoort die niet hoger dan 25-30 cm kan worden.

Straatgras bestrijden

Wanneer je last hebt van straatgras in jouw tuin wil je het huidige straatgras verwijderen, maar ook vermeerdering van het onkruidgras voorkomen. Beginnende grasplantjes of kleine polletjes kun je makkelijk handmatig uit de grond verwijderen met de hand of een onkruidsteker. Wat grotere plakkaten steek je uit met een schop. Hierdoor kunnen kale plekken ontstaan. Vul dit aan met wat grond en/of zaai de plek in met nieuw graszaad.

Om vermeerdering te voorkomen kan je daarnaast inspelen op de zwakte van straatgras, namelijk de ondiepe beworteling. Door minder vaak te sproeien wordt de grond droger waardoor de ondiepe wortels van het straatgras als eerste uitdroogt en afsterft. Het nadeel hiervan is dat dit een stressreactie geeft waardoor er nog meer zaden aangemaakt worden. Maar door de droogte zullen deze zaden niet ontkiemen of zich verder ontwikkelen.

Wanneer je last hebt van straatgras in het gazon is het belangrijk bovenstaande maatregelen te treffen om er vanaf te komen. Heb je last van straatgras in je border of tussen de bestrating? Dan kan je hiervoor ROUNDUP® Snel Onkruidvrij Concentraat of ROUNDUP® Natuurlijk Onkruidvrij Concentraat toepassen. Deze concentraten zijn op basis van werkzame stoffen die eenjarige onkruiden zoals straatgras bestrijden.
 

Geschikte producten

Uit deze categorie