/news/newsItem/media/medium[active='1'][type="1"]
Eenjarig onkruid

Vogelmuur

Vogelmuur (Stellaria media) is een plant die het hele jaar aanwezig is. De plant kan het hele jaar door ontkiemen en bloeien. Hierdoor zie je jaarrond de witte, kleine sterretjes van vogelmuur. Het is een plant die door vogels geliefd is, maar vaak niet door tuinliefhebbers. Vogelmuur kan namelijk andere jonge planten verstikken waardoor het ook tot last kan zijn in de tuin.

Wat is vogelmuur?

Vogelmuur is een plant uit de anjerfamilie die je veel ziet in goed bemeste gronden en tuinen. Het heeft lange stengels van 3 tot 40 cm welke groen of rood van kleur zijn. De plant heeft zachtgroene blaadjes die eirond zijn en het hele jaar blijven staan. De bloeitijd van vogelmuur is van januari tot december, het hele jaar dus. Wanneer vogelmuur bloeit herken je het aan de witte, kleine sterretjes. 

Na een tijd maken de witte bloemetjes plaats voor zaden. Vogelmuur groeit snel en kan daarom in 5 tot 6 weken duizenden zaden produceren. Hier zijn vogels dol op waar de plant dan ook de naam aan te danken heeft.

Maar uit deze zaden groeien opnieuw weer nieuwe planten. Hierdoor breidt vogelmuur zich snel en gemakkelijk uit. Wanneer er vogelmuur in je tuin zit dan kan het groene eilandjes creëren in je gazon, moestuin of border. Het bedekt de bodem en groeit de lucht in wanneer het niet aan genoeg licht komt. Dit kan in de weg zitten bij andere planten in jouw tuin.

Vogelmuur bestrijden

Heeft je tuin veel last van vogelmuur? Vogelmuur is een eenjarige plant met ondiepe wortels. Door te schoffelen kun je vogelmuur verwijderen. Doe dit wel vanaf het vroege voorjaar, want vogelmuur behoort tot de planten die als eerste opkomen.

Blijft vogelmuur (hardnekkig) terug komen? Dan kun je ook gebruik maken van ROUNDUP® Snel Onkruidvrij Concentraat of ROUNDUP® Natuurlijk Onkruidvrij Concentraat. Deze concentraten zijn op basis van werkzame stoffen die eenjarige onkruiden zoals vogelmuur bestrijden. Deze middelen zijn toe te passen in sierbeplanting, bestrating en onverharde terreinen. In de moestuin kun je dit gebruiken vóór de opkomst van het gewas.
 

Geschikte producten

Uit deze categorie