/news/newsItem/media/medium[active='1'][type="1"]
Eenjarig onkruid

Zwarte nachtschade

Zwarte nachtschade is een plant die witte bloemetjes krijgt met vijf puntige, naar achter gebogen kroonbladen. Wanneer de bloemetjes uitgebloeid zijn krijgt de plant groene, en later zwarte bessen. Deze bessen zijn giftig. Overlast van deze plant komt vooral in de landbouw voor. Deze plant groeit namelijk tussen verschillende fruit- en erwtachtige planten en/of aardappelen.

Wat is zwarte nachtschade?

Zwarte nachtschade is een eenjarige plant die een hoogte bereikt van maximaal 40 centimeter. De plant vindt zijn oorsprong in Europa en Azië, maar komt inmiddels ook voor in Amerika, Australië en Zuid-Afrika.

De plant heeft behaarde, zwart gekleurde stengels. In de bloeiperiode juni tot en met september krijgt de plant witte bloemen met een geel helmrokje. Wanneer de plant uitgebloeid is vormen er groene bessen die later zwart kleuren. 

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen twee soorten nachtschade, namelijk:

  • Zwarte nachtschade: Deze soort is ook wel bekend onder de naam Solanum nigrum subsp. nigrum. De stengels van deze plant hebben ‘gewone haren’.
  • Beklierde nachtschade: Ook wel bekend als Solanum nigrum subsp. Schultesii. Deze heeft viltige beharing.

Let op! Alle delen van zwarte nachtschade kunnen giftig zijn. De plant bevat onder andere de stoffen solanine, saponine, solaceïne en solaneïne. De onrijpe groene bessen bevatten de hoogste concentratie gifstoffen. Ook de rijpe bessen zijn giftig, onder andere door de hoge dosis solanine. Dit kan zeer giftig of zelfs dodelijk zijn. Raadplaag bij inname van deze plant altijd een arts! Eerder zijn er kinderen en vee overleden door het eten van onrijpe bessen en/of bladeren van de zwarte nachtschade.

Echte nachtschade bestrijden

Er zijn verschillende manieren om zwarte nachtschade te bestrijden. Heb je last van zwarte nachtschade in je moestuin of op het land, dan kan een vruchtwissel helpen.

Ondanks dat zwarte nachtschade hardnekkig is, is het niet onmogelijk om deze plant te bestrijden. Het is dan ook prima mogelijk om de plant met de hand te verwijderen. Doe dit wanneer de plant nog niet bloeit en ook nog geen bessen heeft. Op deze manier voorkom je dat de plant zich verder uitzaait. Verwijder niet alleen het bovengrondse deel, maar ook de gehele wortel van de plant. Het aanraken van de bessen met de blote hand is niet gevaarlijk. 

Lukt het niet om zwarte nachtschade met de hand te bestrijden? ROUNDUP® heeft verschillende professionele onkruidverdelger producten die effectief zijn tegen zwarte nachtschade. Heb je last van zwarte nachtschade in je tuin of tussen je bestrating? Gebruik dan één van de onkruidverdelgers van ROUNDUP®. In ons assortiment vind je kant-en-klare sprays en concentraten, zeer geschikt voor grote oppervlakten.
 

Geschikte producten

Uit deze categorie