/news/newsItem/media/medium[active='1'][type="1"]
Meerjarig onkruid

Akkerdistel

Het onkruid akkerdistel zorgt voor veel last bij agrariërs, maar kan ook vervelend zijn bij jou in de tuin. Ze overwoekeren snel en zijn daarom lastig te bestrijden. Gelukkig zijn er wel manieren om er van af te komen.

Wat is akkerdistel?

De akkerdistel is een onkruid dat herkent wordt aan de smalle, kreukelige en stekelige bladeren. In de zomer valt dit onkruid meer op door de paarse bloemen die dan tevoorschijn komen. De akkerdistel is een tweezaadlobbig onkruid. Het is een overblijvend onkruid, ook wel meerjarig onkruid genoemd. 

Deze plant komt voor op omgewerkte grond dat is open, vochtig en zeer voedselrijk (onder andere akkers, zoals de naam al aangeeft). De akkerdistel kan een hoogte van meer dan 1 meter bereiken. De wortels van de akkerdistel groeien erg snel, waardoor het onkruid zich snel vermeerdert. Daarom behoort de plant tot het wortelonkruid. Ook kan de akkerdistel zich verspreiden via het pluizige zaad dat met de wind meegenomen wordt. Akkerdistel is daarom een lastig te bestrijden onkruid.

Akkerdistel bestrijden

Hoe kan je akkerdistel zelf het beste bestrijden? Voordat je grijpt naar een bestrijdingsmiddel kan je volgroeide distels afknippen bij de grond. De plant zal de eerste keren weer terug groeien, maar zal uiteindelijk vermoeid raken en wegblijven. Het afknippen van de distels moet je dus wel een paar weken moeten herhalen. Een andere manier om akkerdistel handmatig te bestrijden is het onkruid volledig uit te graven. Zorg er wel voor dat je geen wortels achterlaat, anders groeit het weer terug.

Wanneer je last hebt van akkerdistel in het gazon, dan helpt het om je gras regelmatig te maaien. Zorg ervoor dat je dit doet vóór de bloei. Zo voorkom je verspreiding.

Heb je last van hardnekkige, terugkomende akkerdistel? Gebruik dan de onkruidbestrijders van ROUNDUP®. Voor onverharde terreinen kan je de kant en klare sprays gebruiken. Als de akkerdistel in het gazon zit, gebruik je de onkruidverdelger met gazonmest speciaal ontwikkeld voor onkruid in het gazon: ROUNDUP® Gazon Onkruidvrij.

Geschikte producten

Uit deze categorie