/news/newsItem/media/medium[active='1'][type="1"]
Meerjarig onkruid

Berenklauw

Berenklauw is een onkruid die bekend is in de Nederlandse tuinen. De gewone berenklauw (heracleum sphondylium) is een plant die gemiddeld 90-150 cm hoog wordt. De invasieve exoot van de gewone berenklauw is de reuzenberenklauw (heracleum mantegazzianum). Dit onkruid kan maar liefst uitgroeien tot 5 meter hoog. Berenklauw zit andere planten in de weg en kan bovendien een irritatie veroorzaken bij aanraking. Hoe je dit onkruid kunt herkennen en aan moet pakken lees je hieronder.

Wat is berenklauw?

De gewone en reuzenberenklauw zijn vaste planten die veel voorkomt in Nederland. Beide soorten zijn te herkennen aan de witte bloemschermen. De gewone berenklauw bloeit van juni tot oktober en groeit voornamelijk op stikstofrijke, vochtige grond. 

De reuzenberenklauw bereikt na een aantal jaren de bloeifase. Het eerste jaar is deze plant nog laag (50 cm), het jaar erop kan deze in een paar maanden tijd flink groeien (3 tot 5 meter). In juni tot augustus bloeit de reuzenberenklauw. Na de bloei sterft de plant af.
Bovendien kan de berenklauw schadelijk zijn voor de gezondheid. Het sap van de berenklauw kan huidbeschadiging veroorzaken wanneer je hiermee in aanraking komt. Dit kan leiden tot jeuk, irritatie of zelfs brandblaren. Kijk daarom uit met het aanraken van deze plant.

Berenklauw bestrijden

Hoe kun je jouw tuin vrij van berenklauw krijgen? Berenklauw is hardnekkig doordat het zich snel via de zaden verspreid over je tuin. Gelukkig is het niet onmogelijk om dit onkruid te bestrijden. Je kunt de (reuzen)berenklauw handmatig verwijderen door deze dicht bij de grond te kappen. Met een onkruidsteker kun je vervolgens de wortels van de plant er compleet uit halen. Gebruik hierbij bescherming zoals handschoenen, een bril en lange kleren om aanraking met de plant te voorkomen.

Blijft de berenklauw terug komen in de tuin en wil je een andere manier voor het bestrijden van dit onkruid? Gebruik dan de kant en klare sprays van ROUNDUP®. De ROUNDUP® Snel Onkruidvrij Spray of ROUNDUP® Natuurlijk Onkruidvrij Spray zijn op basis van werkzame stoffen die meerjarige onkruiden zoals berenklauw bestrijden. Je bestrijdt hiermee snel en effectief de delen van de berenklauw die boven de grond zitten. Deze sprays kunnen toegepast worden tussen sierbeplanting, in de moestuin (voor opkomst gewas) en onverharde terreinen. In de moestuin kun je dit gebruiken vóór de opkomst van het gewas.
 

Geschikte producten

Uit deze categorie