/news/newsItem/media/medium[active='1'][type="1"]
Meerjarig onkruid

Kruipende boterbloem

De kruipende boterbloem zit er gezellig uit in je tuin en wordt dan ook niet altijd gezien als onkruid. Wanneer jij deze plant niet graag in je tuin hebt, kan je het bestempelen als onkruid. Heb jij hier last van en wil je hier graag vanaf? Lees dan hieronder hoe je het beste van dit onkruid af komt.

Wat is kruipende boterbloem?

De boterbloem is een tweezaadlobbige, overblijvende plant die vooral veel in het gazon voorkomt en welke te herkennen is aan het gele bloempje. Er zijn twee soorten boterbloemen:

  • Kruipende boterbloem
  • Scherpe boterbloem

Het grootste verschil tussen de twee soorten boterbloemen is de hoogte van de plant. De kruipende boterbloem wordt 10 tot 15 cm hoog. Daarentegen kan de scherpe boterbloem maar liefst 100 cm hoog worden.

De kruipende boterbloem is de boterbloem die voorkomt in de weilanden, gazons en grasvelden. De bloem bloeit van april tot juli. De boterbloem vermeerdert zich eenvoudig met zijn kruipende uitlopers. Op de knopen van deze uitlopers kan de plant worteltjes en blad vormen. Zo ‘kruipt’ de plant door de zode van jouw gazon.

Kruipende boterbloem bestrijden

Heeft jouw gazon of (moes)tuin last van boterbloemen? Er zijn verschillende manieren om hier van af te komen. Een algemene regel hierbij is: hoe sneller je de boterbloem verwijdert, des te kleiner de kans is dat het onkruid zich verspreidt. Je kan boterbloemen verwijderen door de grond te schoffelen. De planten vormen dichte pollen welke met een schep diep moeten worden uitgespit. Groter onkruid kan je het beste met een drietand uittrekken. Ook kan je boterbloemen met de hand verwijderen.

Zijn de boterbloemen hardnekkig in jouw tuin of gazon? Dan kan je ook gebruik maken van een onkruidbestrijder. ROUNDUP® heeft verschillende onkruidverdelgers die boterbloemen aanpakt:

Geschikte producten

Uit deze categorie