/news/newsItem/media/medium[active='1'][type="1"]
Meerjarig onkruid

Gewone smeerwortel

Met zijn ruwe bladeren en stengels en de hangende, witte tot roodpaars gekleurde bloemetjes, valt de gewone smeerwortel al snel op. Ondanks dat de nectar uit deze plant gewaardeerd wordt door langtongige hommels, bijen of korttongige hommels kan deze plant overlast veroorzaken. Eenmaal op zijn plek verspreidt hij zich namelijk snel, waardoor hij andere planten in de weg zit.

Wat is gewone smeerwortel?

Van oorsprong vind je de gewone smeerwortel, ook wel Symphytum officinale L. door heel Europa. Alleen op voedselarme, droge of hoger gelegen zandgronden en in hooggebergte zul je deze plant niet tegenkomen.
De gewone smeerwortel is een vaste plant die tot wel een meter hoog kan worden. Ook is hij winterhard. Niet alleen wanneer het aankomt op de hoogte, maar ook wanneer het gaat om de diepte heeft deze plant een groot bereik. De wortels van de gewone smeerwortel zijn namelijk tot wel 25 centimeter lang waardoor ze stevig in de grond staan.

Je herkent de smeerwortel aan zijn witte of paars/roze bloemetjes. In de maanden mei tot en met augustus staat hij volop in bloei. Op de ovale bladeren zitten kleine haartjes die wanneer je ze aanraakt jeuk kunnen veroorzaken.

Gewone smeerwortel bestrijden

Doordat gewone smeerwortel behoorlijk lange wortels heeft is het lastig om de plant te verwijderen. Om hem handmatig te verwijderen kun je daarom het beste gebruik maken van een onkruidsteker, zoals een penwortelsteker. Door tijdig handmatig gewone smeerwortel te verwijderen voorkom je dat hij gaat woekeren.

Is de gewone smeerwortel gewenst in je tuin, maar wil je voorkomen dat hij zich door je hele tuin verspreidt? Verwijder in dat geval bloemen direct na de bloei. Op deze manier voorkom je dat de plant zaden aanmaakt en verspreidt.

Wanneer het niet lukt om gewone smeerwortel met de hand te verwijderen kun je gebruik maken van een onkruidverdelger. ROUNDUP® heeft verschillende professionele onkruidverdelger producten die effectief zijn tegen gewone smeerwortel. Heb je last van gewone smeerwortel in je tuin of tussen je bestrating? Gebruik dan één van de onkruidverdelgers van ROUNDUP®. In ons assortiment vind je kant-en-klare sprays en concentraten, zeer geschikt voor grote oppervlakten.

Geschikte producten

Uit deze categorie