/news/newsItem/media/medium[active='1'][type="1"]
Meerjarig onkruid

Haagwinde

Haagwinde (Calystegia sepium) is een plant met dunne, slingerende stengels en grote, witte trompetvormige bloemen. Deze worden ook wel pispotjes genoemd. Haagwinde wordt gezien als onkruid, omdat het snel groeit en hierdoor al gauw door je hele tuin te vinden is. Het is hierdoor niet erg makkelijk te bestrijden. De schade is te beperken door het op tijd aan te pakken. Hieronder vind je tips om het onkruid te herkennen en te bestrijden.

Wat is haagwinde?

Haagwinde is een vaste plant met witte bloemen. Vanwege de vorm van deze bloem wordt deze plant ook wel pispotje genoemd. Daarnaast is haagwinde een klimplant die erg snel groeit. Deze plant groeit via andere planten en kunnen zo andere planten zoals hagen, struiken en tuinplanten bedekken. Het gevolg hiervan is dat deze planten minder of geen licht krijgen.

Het is een meerjarig onkruid die witte, lange wortels heeft. Deze zitten diep geworteld in de grond en groeien overal doorheen. Ook al heb je de haagwinde boven de grond bestreden, de kans is hierdoor groot dat je in het voorjaar weer last hebt van dit onkruid. Naast dat haagwinde zich vermeerdert via de ondergrondse worteldelen, kan het zich ook vermeerderen via de zaden in de witte bloemen.

Haagwinde bestrijden

Voordat haagwinde je hele tuin heeft overgenomen, wil je de schade beperken en het onkruid bestrijden. Controleer vroeg in het voorjaar en in de vroege zomer of je haagwinde in je tuin hebt. Is dit het geval, dan wil je voordat de plant zich vermeerder het onkruid bestreden hebben. Dit kan op een natuurlijke manier door het onkruid handmatig te verwijderen. Hierbij is het belangrijk om alle wortels uit te grond te trekken. Dit is erg lastig doordat de wortels snel afbreken en hierdoor haagwinde weer terug kan groeien.

Een andere manier om haagwinde te bestrijden is gebruik te maken van ROUNDUP®:

  • ROUNDUP® Snel Onkruidvrij is een kant en klare spray waarmee jij haagwinde snel en effectief kan bestrijden in jouw tuin of bestrating
  • ROUNDUP® Natuurlijk Onkruidvrij is een kant en klare spray waarmee haagwinde in jouw (moes)tuin of bestrating op een natuurlijke manier effectief wordt bestreden
     

Geschikte producten

Uit deze categorie