/news/newsItem/media/medium[active='1'][type="1"]
Meerjarig onkruid

Jacobskruiskruid

Jacobskruiskruid (senecio jacobaea) is een tweejarige plant herkenbaar aan de gele bloempjes die je vaak tussen het gras ziet. De plant bloeit in de zomer en herfst. Het is genoemd naar de heilige Jacobus de Meerdere waarvan de feestdag 25 juli is. Jacobskruiskruid komt vooral voor in bermen, weilanden en bosranden. Daarnaast bevat jacobskruid bepaalde glycosiden (chemische stoffen) dat tot leverbeschadiging kan leiden bij huisdieren. Hoe je van dit onkruid af komt lees je hieronder.

Wat is jacobskruiskruid?

Jacobskruiskruid is een tweejarige plant die tot één meter hoog kan worden. Het zaad van het kruid kiemt in het najaar. Als de rozet één of meerdere winters heeft overleefd, groeit de plant uit en gaat het bloeien. De penwortel van de jacobskruiskruid vormt een groot wortelstelsel. Dit zorgt ervoor dat de planten bij elkaar in een groep staan. 

Wanneer de jacobskruiskruid bloeit en de vrucht- en zaadzetting heeft plaatsgevonden sterft de plant af. Door de wind kan het vruchtpluis en de zaden gemakkelijk op een nieuwe plek terecht komen waar vervolgens nieuwe planten kunnen groeien. Om dit te voorkomen is het belangrijk vóór de bloei het onkruid aan te pakken. Dit kan door het te maaien of door vraat van dieren. Dit laatste komt niet vaak voor doordat het kruid giftig is en (huis)dieren dit daarom proberen te vermijden. Zoals gezegd kan dit onkruid leverproblemen geven bij huisdieren.

Jacobskruiskruid bestrijden

Om te voorkomen dat jacobskruiskruid gegeten wordt door je huisdieren of je gazon overneemt, is het belangrijk dit vroegtijdig aan te pakken. Door te zorgen voor een dicht gazon, verklein je de kans dat dit onkruid zich kan vestigen in jouw gras. Zoals gezegd kun je ook vóór de bloei de plant maaien of handmatig verwijderen. Hierbij is het belangrijk alle wortels ook te verwijderen om te voorkomen dat het opnieuw gaat uitgroeien.

Blijft de jacobskruiskruid terug komen en zoek je een ander alternatief? Dan kun je gebruik maken van ROUNDUP® Gazon Onkruidvrij. Dit product is specifiek voor bestrijding van breedbladige onkruiden (zoals jacobskruiskruid) in het gazon. Het bestrijdt blad en wortel maar bespaart het gazon door de aanwezige meststof.
 

Geschikte producten

Uit deze categorie