/news/newsItem/media/medium[active='1'][type="1"]
Meerjarig onkruid

Kweekgras

Kweek (Elymus repens) of kweekgras, is een algemeen bekend onkruidgras, veel voorkomend in tuinen, in borders en hagen. Kweek kan grote stukken grond bedekken en hierdoor andere planten laten verstikken. Bovendien kan kweek tot 1,20 meter hoog worden. Wat te doen bij kweek in jouw tuin? Hieronder lees je meer.

Wat is kweekgras?

Kweekgras is een grassoort dat zich kenmerkt door de rechtopstaande stengels. Het komt veel voor en is vooral terug te vinden op voedsel- of stikstofrijke plaatsen. Daarnaast kan de plant zeer goed tegen droogte. 

Wanneer in jouw tuin kweekgras voorkomt, kun je ervan uit gaan dat de grond vruchtbaar is en veel stikstof bevat. Maar in een vorm die planten niet kunnen opnemen. Dit probleem kan verholpen worden door gezond bodemleven. Hiervoor moet je de grond voorzien van genoeg organisch materiaal zodat het bodemleven hiervan kan eten.

Kweek bloeit van mei tot oktober. De bloeiwijze is een aar waar drie tot acht bloemetjes aan zitten. Dit is een manier waardoor kweekgras zich vermeerdert, toch verspreid kweek zich vooral via de ondergrondse witte uitlopers waar op elke knoop een nieuwe plant kan groeien.

De wortels van kweek zijn stevig met puntige uiteinden die door de grond, maar ook door uien en aardappelen heen boren. De wortels vormen dichte matten in de grond en zitten wel tot een meter diep. Ze breken snel af wat het uitgraven van dit onkruid bemoeilijkt.

Kweekgras bestrijden

Door de ondergrondse wortels en de zaden kan kweekgras zich snel verspreiden door je tuin. Dit kan er toe leiden dat andere planten minder ruimte krijgen om te groeien. Wil je kweekgras aanpakken in je tuin? Dan kun je dit handmatig doen door de plant met de gehele wortel te verwijderen. Let hierbij op dat je alles verwijdert, want uit de overgebleven stukken groeit snel weer een nieuwe plant.

Blijft kweekgras (hardnekkig) terug komen? Dan kun je ook gebruik maken van ROUNDUP®. Voor kweek in het gazon gebruik je ROUNDUP® Gazon Onkruidvrij. Het bestrijdt blad en wortel maar bespaart het gazon door de aanwezige meststof. 

Voor kweekgras in je border of moestuin kun je gebruik maken van de kant en klare sprays van ROUNDUP®. Dit zijn onkruidbestrijders zonder glyfosaat waarmee je het onkruid snel en effectief aanpakt.
 

Geschikte producten

Uit deze categorie