/news/newsItem/media/medium[active='1'][type="1"]
Meerjarig onkruid

Paardenbloem

In april zie je vaak goudgeel gekleurde velden. Velden die vol staan met paardenbloemen. Een mooi gezicht, maar paardenbloemen kunnen in jouw tuin een lastig onkruid zijn.

Wat is paardenbloem?

Paardenbloemen herkennen we al snel aan de goudgele kleur van de bloemen. Ook kennen we deze plant aan het pluizige uiterlijk dat we er graag van wegblazen. Maar wist je dat door het wegblazen van de pluisjes dit onkruid zich vermeerdert? Dit zogenoemde vruchtpluis kan grote afstanden afleggen en zo in jouw tuin belanden.

Paardenbloemen is een onkruid met meer dan 250 soorten. Het is een meerjarig onkruid die je kunt vinden op vochtige tot natte voedselrijke gronden. Paardenbloemen hebben penwortels en kunnen 10 tot 50 cm hoog worden. Ze hebben een rechte steel waar wit sap uit komt zodra deze doormidden wordt gebroken. Dit wordt ook wel paardenbloemenmelk genoemd. Dit onkruid groeit in de maanden maart tot mei en september tot november.

Er zijn twee manieren hoe paardenbloemen zich vermeerderen. Allereerst via de pluisjes waar een klein nootje aanhangt. Deze komen door de wind (of het wegblazen) op nieuwe plekken terecht. Een andere manier hoe dit onkruid verspreid wordt is via de wortel. Afgebroken wortels kunnen zichzelf herstellen en opnieuw uitgroeien tot nieuwe paardenbloemen.

Paardenbloem bestrijden

Heb jij veel paardenbloemen in je (moes)tuin, gazon of tussen de tegels? Dan zijn er veel verschillende manieren om hier vanaf te komen. Vind je het juist mooi staan? Dan laat je ze uiteraard lekker staan!

Paardenbloemen kan je verwijderen door de grond te schoffelen. Let er hierbij wel op dat je de hele penwortel volledig verwijdert, anders groeit de paardenbloem weer terug. Dit kan met behulp van een penwortelsteker. Daarnaast kan je paardenbloemen bestrijden met handige producten. Voor paardenbloemen in het gazon gebruik je ROUNDUP® Gazon Onkruidvrij. Heb je last van paardenbloemen in je tuin? Ga dan voor de kant en klare sprays van ROUNDUP®.
 

Geschikte producten

Uit deze categorie