/news/newsItem/media/medium[active='1'][type="1"]

Hoe verwijder ik onkruid tussen tegels?

Heb je net een mooi terras aangelegd groeit er binnen een aantal weken ineens onkruid tussen de voegen. Onkruid tussen tegels, paden of oprit oogt vaak rommelig en is daarom meestal ongewenst. Hoe kom je snel en effectief van onkruid tussen tegels af en kun je het in de toekomst voorkomen? In dit artikel geven wij je graag tips en advies over onkruid tussen tegels.

Hoe bestrijd je onkruid tussen tegels effectief?


Gebruik geen zout of schoonmaakazijn voor onkruidbestrijding

Er zijn op Google veel artikelen te vinden over het bestrijden van onkruid door middel van het strooien van (strooi)zout, schoonmaakazijn / natuurazijn, chloor en andere alternatieve middelen. Het gebruik van deze alternatieve middelen raden wij af. Deze middelen zijn niet goed voor het milieu en het bestrijden van onkruid met azijn is zelfs niet toegelaten door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) in Nederland. Het Ctgb beoordeelt of gewasbeschermingsmiddelen en biociden veilig zijn voor mens, dier en milieu voordat ze verkocht mogen worden. 

Handmatig of mechanisch verwijderen

Zie je onkruid verschijnen? Dan is het verstandig om dit direct met de hand of met een voegenkrabber te verwijderen. Wacht zeker niet te lang, want veel onkruiden kunnen zich zeer gemakkelijk verspreiden. De zaadonkruiden van bijvoorbeeld melganzenvoet en straatgras kunnen namelijk via de wind gemakkelijk verspreiden. Wortelonkruiden zoals zevenblad, heermoes en akkerdistel zijn een stuk lastiger tussen tegels te verwijderen. Dit zijn namelijk wortelonkruiden. Zij hebben vaak diepe wortels waardoor als je ze niet volledig verwijderd (blad tot wortel) ze opnieuw uit lopen. 

Bestrijdingsmiddelen voor onkruid tussen tegels

Heb je last van veel onkruid tussen je tegels en is handmatig verwijderen geen optie meer? Dan kun je kiezen voor een gewasbeschermingsproduct. Wij hebben in ons assortiment diverse producten die snel en effectief onkruid bestrijden tussen tegels, gebruik bijvoorbeeld ROUNDUP® Snel Onkruidvrij Kant en Klaar Sprayer 1L voor kleine oppervlakten zoals een paadje of een concentraat voor grote oppervlakten bijvoorbeeld een oprit: ROUNDUP® Snel Onkruidvrij Concentraat 540ml.  Lees altijd voor gebruik de gebruiksaanwijzing en volg de stappen zorgvuldig op.

Hoe voorkom je onkruid tussen tegels?

Voorkomen is altijd beter dan genezen! Onkruid tussen tegels kun je nooit 100% voorkomen. Echter zijn er wel wat tips die kunnen helpen bij het voorkomen/verminderen van onkruid.

Tips tegen onkruid tussen tegels:

  • Wacht nooit te lang met het verwijderen van onkruid tussen voegen van je tegels. Spot je onkruid? Verwijder het direct. Beginnend onkruid is veel makkelijker te verwijderen want het heeft vaak nog geen kans gehad om uitgebreid wortelnetwerk te creëren.
  • Kies bij de aanleg van je terras voor grotere tegels. Hoe minder voegen, hoe minder de kans op onkruid op je terras.
  • Kies voor polymeer voegzand in plaats van gewoon voegzand. Dit voegzand vormt een stevige basis tussen je tegels, waardoor er geen ruimte is voor onkruid. Kies voor een waterdoorlatend soort om afwateringsproblemen te voorkomen. 

Hoe bestrijd je onkruid tussen grind effectief?

Niet alleen tussen tegels, maar ook tussen grind kan onkruid in hoog tempo opkomen. Helaas is dit niet altijd te voorkomen.

Groeit er onkruid tussen het grind, dan kun je het volgende doen. Maak met behulp van een handharkje de grond rondom het onkruid los. Trek vervolgens voorzichtig het onkruid uit de grond. Let er hierbij op dat je de plant inclusief de wortels verwijderd. Wanneer niet alle wortels zijn verwijderd zal het onkruid terug groeien. 

Is de hoeveelheid onkruid teveel en lukt het niet om dit handmatig te verwijderen? In dat geval kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een gewasbeschermingsproduct. ROUNDUP® Totaal Onkruidvrij Kant en Klaar Sprayer 1L bijvoorbeeld is zowel tussen bestrating als op grind, beton en onverharde terreinen te gebruiken. Gaat het om een groot oppervlak, dan zou je kunnen kiezen voor ROUNDUP® Totaal Onkruidvrij Kant en Klaar Sprayer 5L. Hiermee behandel je ongeveer 50 vierkante meter. ROUNDUP® Totaal Onkruidvrij Concentraat 250ml is voldoende voor de behandeling van 110 vierkante meter. 

Tip: Je kunt voordat je grind plaatst ook eerst een worteldoek plaatsen. Hiermee kun je onkruid tussen grind voorkomen.

Geschikte producten

Uit deze categorie